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WE ARE NOT APPLYING ANY LAW CHANGES 
UNTIL ANNOUNCE BY CAL SOUTH
• PLEASE EMPHASIZE AND REPEAT AS MANY TIMES AS NECESSARY

• WE ARE NOT IMPLEMENTING ANY LAW CHANGES YET
• WE NEED TO START RE‐LEARNING ALL THE CHANGES MADE
• THE ONLY LAW THAT WAS NOT CHANGED IS LAW 2
• YOUR 2015‐2016 LAW BOOK WILL BE OBSOLETE IN A FEW MONTHS
• WE HAVE A LOT OF WORK FROM NOW ON UNTIL WE LEARN ALL THE CHANGES AND 
READ THE BOOK ENTIRELY OVER AND OVER…

• THE BOOK HAS BEEN DISTRIBUTED TO ALL REFEREE ASSOCIATION 
PRESIDENTS FOR MEMBER DISTRIBUTION

• IT WILL BE POSTED IN CAL SOUTH WHEN CAL SOUTH SRC GET THE GO 
AHEAD THAT WE CAN IMPLEMENT THE CHANGES

• ALL  LEAGUES MUST BE NOTIFY OF THE LAW CHANGES



DRASTIC CHANGES TO THE LAWS OF THE 
GAME
• AGAIN, FROM MAY UNTIL THE END OF THE YEAR ALL TRAINING WILL 
BE FOCUS ON READING THE BOOK AND REVIEWING THE CHANGES

• WE NEED TO REPROGRAM OUR MINDS AND REALIZED THAT THE 
LAWS OF THE GAME HAVE CHANGED

• 2017 WILL ALSO START WITH THE LAW CHANGES
• QUESTIONS ON THE LAWS OF THE GAME HAVE A DIFFERENT ANSWER 
NOW – THIS WILL BE REVIEWED TOO

• ALL REFERENCES TO THE LAWS OF THE GAME NEED TO BE UPDATED
• YOUR BEST REFERENCE ON ANY QUESTIONS ON THE LAWS OF THE 
GAME IS THE 2016 BOOK OR CAL SOUTH SRC



WHAT’S COVER IN THIS PRESENTATION

• A SUMMARY OF ALL THE LAW CHANGES
• A BRIEF INTRODUCTION AND EXPLANATION OF THE LAWS CHANGES
• PLEASE START READING THE 2016 BOOK AND RELEARN THE LAWS OF 
THE GAME



Law
changes

2016/17



Law



•Artificial and natural surfaces may not be combined on 
the   field
•Competitions may determine field size for their 
competitions (within   Law)
•All commercial advertising on the ground must be at 
least 1 m (1 yd) from boundary lines
•Logos/emblems of FAs, competitions etc... allowed on 
corner flags (no advertising)



Law



NONE



Law



Law 03 – The Players (new title)

A match may not start/continue if a team has fewer than 7 players
•Substitutes may take a restart but must first step onto the   field
•Clarifies situation when a player is sent off before/after   kick‐off
•Direct FK (or penalty) if a substitute/team official interferes with    
play
•If something/someone (other than a player) touches a ball as it   
goes
into the goal the referee can award the goal if the touch had no 
impact on the defenders
•If a goal is scored with an extra person on the field and referee has 
restarted play the goal stands and match  continues
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•Any tape or other material on/covering socks must be same color 
as the sock
•Player losing footwear/shinguard accidentally can play on until 
next stoppage
•Undershorts must be color of shorts or hem; team must all wear 
same color
•Electronic communication with substitutes is  forbidden
• Player can return during play after changing/correcting 
equipment, once equipment has been checked (by referee, fourth 
official or AR) and referee signals



Law



•Decision can not be changed if play restarted or referee has left the 
field (HT+FT)
•If several offences occur at the same time the most serious is   
punished
•Referee can send a player off from pre‐match pitch inspection   
onwards
•Referee can only use RC + YC after entering the field at start of the 
match
•Player injured by RC/YC foul can be quickly assessed/ treated and 
stay on field
•The equipment a referee can or may be allowed to   use
•Diagrams of referee signals included (from Guidelines  section)



Law



Law 06 – The Other Match Officials (new title)

• More details about the duties of the assistants, 
AARs, fourth   official

• Diagrams of assistant referee signals included 
(from Guidelines   section)
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•More reasons for additional time 
(e.g. medical drinks  breaks)



Law



•All restarts included (previously only kick‐off and 
dropped   ball)
•Ball must clearly move to be in play for all kicked    
restarts
•Ball can be kicked in any direction at kick‐off 
(previously had to go forward)
•Referee can not ‘manufacture’ outcome of a 
dropped  ball



Law



•If a ball rebounds off a match official it is 
in play unless it has wholly passed over a 
boundary line



Law



Law 10 – Determining the Outcome of a Match (new title)

Kicks from the penalty  mark:
•Referee will toss a coin to choose the goal (unless weather, safety,   
etc…)
•Player temporarily off the field (e.g. injured) at final whistle can 
take   part
•Both teams must have same number of players before and during 
the    kicks
•Clear statement of when a kick is  over
•Kicks not delayed if player leaves the field; if not back in time kick is 
forfeited



Law



•Halfway line ‘neutral’ for offside; player must be in 
opponents’   half
•Players’ arms not considered when judging offside position 
(including goalkeeper)
•Offside FK always taken where offence occurs (even in own   
half)
•Defender off the field only ‘active’ until defending team clear 
ball or play stops
•As above for attacker returning; before that re‐entry point is 
the offside position



Law



•Foul with contact is a direct  FK
•Advantage for a RC – indirect FK if offender then gets involved in 
play
•Change of wording for handball so that not every handball is a    YC
•Some DOGSO offences in the penalty area are punished with a   YC
•Attempted violent conduct is a RC, even if no   contact
•Striking on head/face when not challenging an opponent is a   RC
•Offence against substitutes, team officials, match officials etc. is 
now a direct FK
•Foul off the field penalized with a direct FK on boundary line 
(penalty in own penalty area)



Law



•Difference between ‘stopping’ a FK and 
‘intercepting’ the ball after FK   taken



Law



•Indirect FK + YC if wrong player deliberately takes the   
penalty
•Indirect FK if ball kicked  backwards
•If ‘illegal’ feinting occurs it is always an indirect FK (and   
YC)
•Goalkeeper YC if infringes and PK is  retaken



Law



•New wording makes it clear that ball must 
be thrown with both   hands



Law



•If GK kicked into own goal it is a corner kick to    
opponents
•An opponent in the penalty area when the goal 
kick is taken can not play the ball first



Law



•If CK kicked into own goal it is a corner kick 
to    opponents



The	following	are	the	main	changes	to	the	Laws	of	the	Game	
which	are	not	related		to	English/phraseology.	For	each	change	
the	old	wording	(where	appropriate)	and		the	new/changed	
wording	are	given	followed	by	an	explanation	for	the	 change.
The	text	shown	in	the	‘old	text’	boxes	may	be	the	exact	
previous	text	or	a	more		general	outline	of	the	meaning	of	the	
previous text.

Details of all Law changes
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Law 01 – The Field of Play
01.1  Artificial and natural surfaces may not be combined

Old text New text

Matches may be played on The field of play must be awholly

natural or artificial surfaces, according natural or, if competition rules permit,

to competition rules. a wholly artificial playing surface,

except where competition rules permit

an integrated combination of artificial

and natural materials (hybrid system).

Explanation
Clarifies that for safety reasons mixing natural and artificial surfaces is not  permitted on the 
field of play. A different surface is permitted on the  surrounding areas e.g. artificial turf for the 
assistant referees’ patrol area. An  integrated mix of natural and artificial material is permitted.



2.Competitions may determine length of boundary lines  (within Law 1 parameters)
Additional text
Competitions may determine the length of the goal line and touchline within the  above dimensions.

Explanation
Clarifies that competitions have the authority to determine the length of the  touchlines and goal lines for 
their matches within the dimensions of Law 1.

3.The technical area
Explanation
Technical area information moved from end of Laws section

4.Goal Line Technology (GTL)
Explanation
Goal Line Technology (GLT) moved from Law 10



01.5 Commercial advertising on the ground
Old text New text

No form of commercial advertising,  whether real or virtual, is 
permitted on  the field of play, on the ground within  the area 
enclosed by the goal nets or  the technical area, or within 1 m 
(1 yd)  of the touchline from the time the  teams enter the field 
ofplay…

No form of commercial advertising,  whether real or virtual, is 
permitted on  the field of play, on the ground within  the area 
enclosed by the goal nets or  the technical area, or on the 
ground  within 1 m (1 yd) of the boundary lines  from the time 
the teams enter the field  of play…

Explanation
Clarifies that restrictions on commercial advertising on the 
ground relate to the  area behind the goal lines as well as 
the touchlines.



01.6 Logos and emblems on corner flags
Old text New text

The reproduction, whether real or  virtual, of 
representative logos or  emblems of FIFA, 
confederations,  member associations, leagues, clubs or  
other bodies is forbidden on the field  of play, the goal 
nets and the areas  they enclose, the goals, the flagposts  
and their flags during playing time.

The reproduction, whether real or  virtual, of 
representative logos or  emblems of FIFA, 
confederations,  national football associations,  
competitions, clubs or other bodies is  forbidden on the 
field of play, the goal  nets and the areas they enclose, 
the  goals, and the flagposts during playing  time. They 
are permitted on the flags on the flagposts.

Explanation
•National football associations replaces member  associations
•competitions replaces leagues as cup competitions are not 
covered by the  current wording.

•These logos are already widely used and allowing 
them on the flags is  consistent with Law 2 which 
permits them on the ball.
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Law 03 – The Players
03.1 Title change
Old title New title

The Number of Players The Players

Explanation
New title reflects that the content includes 
reference to substitutes etc.



03.2 Minimum number of players
Old text New text
A match may not start if either team  consists of fewer than seven 
players.  (…) although a match may not START if  either team consists of 
fewer than  seven players, the minimum number  of players in a team 
required for a  match to CONTINUE is left to the  discretion of member
associations.
However, it is the opinion of the  International F.A. Board that a match  
should not continue if there are fewer  than seven players in either team.

A match may not start or continue  if either team has fewerthan seven  
players.

Explanation
The IFAB recommendation of the minimum number of players for a 
match to  continue becomes Law. This is consistent with the minimum 
to start the match.



03.3 Restarts by substitutes

Old text New text

A substitute who has not completed  the 
substitution procedure by entering  the 
field of play cannot restart play by  
taking a throw-in or corner kick.

Substitutes can take any restart 
provided they first enter the field of 
play.

Explanation
Clarifies that a substitute who steps onto the field of play 
can then take any  restart, including a corner kick or 
throw-in; some wrongly interpreted the ‘old’  wording as 
requiring play to be restarted before a substitute can take 
a restart.
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03.4 Named substitute starts instead of named player
Old text New text

If a named substitute enters the 
field  of play instead of a named 
player at  the start of the match and 
the referee  is not informed of this
change:
•the referee allows the named  
substitute to continue the
match(…)

If a named substitute starts the 
match  instead of a named player 
and the  referee is not informed of 
this change:
•the referee allows the named  
substitute to continue the
match(…)

Explanation
Clarifies that if a named player is ‘replaced’ by a 
substitute before the match,  the player can be a 
substitute on arrival. More logical that this takes effect  
when the match kicks off rather than when the substitute
enters the field.



03.5 Extra persons on the field of play – status of sent off player

Old text New text

Anyone not indicated on the team list  as 
a player, substitute or team official  is 
deemed to be an outside agent, as is  a 
player who has been sent off.

Anyone not named on the team list as 
a player, substitute 

or team official is deemed to be an 
outside agent.

Explanation
It is more logical to treat a sent off player like a 
substitute so that a player who  returns to the field 
(having been sent off) is penalised with a free kick.



03.5 Extra persons on the field of play – status of sent off player

Old text New text

Anyone not indicated on the team list  as 
a player, substitute or team official  is 
deemed to be an outside agent, as is  a 
player who has been sent off.

Anyone not named on the team list as 
a player, substitute 

or team official is deemed to be an 
outside agent.

Explanation
It is more logical to treat a sent off player like a 
substitute so that a player who  returns to the field 
(having been sent off) is penalised with a free kick.



03.6 Infringements by substitutes and team officials
Old text New text

If a substitute or substituted player  enters the 
field of play without the  referee’s permission:

• if the referee has stopped play,
it is restarted with an indirect free  kick (…).

If play is stopped and the interference 
was by:
•a team official, substitute, substituted or sent 
off player, play restarts with a direct free kick 
or  penalty kick

If a team official enters the field  of play:
•if the referee stops the match, he must restart play
with a dropped ball(…).
Explanation
There is a growing problem of substitutes/team officials entering 
the field to  interfere with play or an opponent, e.g. stopping a 
goal. This is clearly ‘unfair’  and a direct free kick (or penalty kick 
if in own penalty area) is more  appropriate.



03.7 Player who is sent off before or after kick-off
Additional text
A player who is sent off:
•before submission of the team list can not be named on 
the team list in any  capacity
•after being named on the team list and before kick-off 
may be replaced by a  named substitute (who can not be
replaced)
•after the kick-off can not be replaced

Explanation
Clarifies whether a sent off player can be replaced.



03.8 Impact of substitute/team official/outside agent touching a ball which
is going into the goal

Old text New text
In the situations outlined in 3.6 If a ball is going into the goal and

above the referee must stop play if the interference does not prevent a

the ‘intruder’ interferes with play or defending player playing the ball,

touches the ball the goal is awarded if the ball enters

If an outside agent enters the field the goal (even if contact was made

of play: with the ball) unless the ball enters

•the referee must stop play (although the opponents’ goal.

not immediately if the outside agent

does not interfere with play)



122

Explanation for 3.8
This ‘fair play’ change means the referee can 
apply the advantage principle so  that if the 
attempt to stop a goal is unsuccessful the referee 
can award the goal  (See 3.9)
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03.9 Goal scored with an extra person on the field of play
Old text New text

If, after a goal is scored, the referee  realises, before play 
restarts, that  there was an extra person on the field  of 
play when the goal was scored:
•the referee must disallow the goal if:
> the extra person was an outside  agent and he 
interfered with play

> the extra person was a player,  substitute, substituted 
player or  team official associated with the  team that 
scored the goal

If, after a goal is scored, the referee  realises, before play 
restarts, that  there was an extra person(s) on the  field of 
play when the goal was scored:
•the referee must disallow the goal if  the extra person
was:
> a player, substitute, substituted  player, sent off player 
or team  official of the team that scored  the goal

> an outside agent who interfered  with play unless a 
goal results as  outlined above in ‘extra persons 
on the field of play;

Play is restarted with a goal kick or a  corner kick.
If, after a goal is scored and play has  restarted, the 
referee realises an extra  person was on the field of play 
when  the goal was scored, the goal can not  be 
disallowed. If the extra person is  still on the field the 
referee must:
•stop play
•have the extra person removed
•restart with a dropped ball or  indirect free kick as
appropriate

The referee must report the incident to  the appropriate
authorities.



Explanation
•Incorporates principle outlined in 3.8 (above)

•Clarifies how to restart if a goal is scored when there is 
an extra person on  the field and play has not restarted.

•Clarifies that if a goal was scored when there was an 
extra person on the field  and play has restarted the 
referee has to allow the game to continue; the  referee 
can not disallow the goal or ‘nullify’ the period between 
the goal and  the discovery of the extra person.



03.10 Reference to team captain (from Law 12)
Additional text
The team captain has no special status or privileges 
but has a degree of  responsibility for the behaviour
of the team.

Explanation
More logical to have this statement in Law 3 rather than 
Law 12.
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Law 04 – The Players’ Equipment
04.1 Tape /material on /covering socks
Old text New text

The compulsory equipment of a player  
comprises the following (…)
•stockings – if tape or similar material  is applied 
externally it must be the  same colour as that 
part of the sock it  is applied to

•socks – tape or any material applied or 
worn externally must be the same colour as 
that part of the sock it is  applied to or covers

Explanation
Clarifies that non-tape material must be the same 
colour as the sock it covers  as some players wear 
ankle socks (or similar) which are a different colour to 
the  sock.


